Saturday, October 5, 2013

Aksum


Aksumi ümber keerleb mitmeid müüte: linn olla kunagi olnud Sheeba kuninganna kodupaik, Moosese 10 käsku on (ark of cnovenant) asub siin Mary Zioni kirikus – paljud usuvad, et see ongi nii ning usklikud tulevad siia palverännakutele, paraku risti ei näidata inimestele, vaid hoitakse luku taga. Seega ta võib seal olla, aga sama hästi võib see ka müüt olla. Keegi ei tea, kus antud väärtusese asub, osad usuvad, et rist on maetud Jeruusalemma aga Etioopia traditsiooni kohaselt asub rist justnimelt siin. Menelik, kuningana Sheeba ja Salomoni poeg, tõi selle Jeruusalemmast ära Etioopiasse. Igal juhul oli Aksum kunagi väga võimas linn või pigem isegi kuningriik. Tsivilisatsioon hakkas siin tekkima umbes 400 aastat enne Kristust ja esimeseks sajandiks oli tegemist juba võimsa linna ja kuningriigiga, mis aina paisus. Aksum oli rikas just tänu kaubandusele Aafrika ja Aasia vahel. Umbes kümnenda sajandi paiku hakkas aga kaubanduse jämedam ots mujale nihkuma ning Aksum ei omanud enam Punase mere kaubanduses peamist positsiooni. Kuningriik hävines aga märke kunagisest uhkusest saab siiski siin näha.

Üpris linna keskuses võib näha massiivseid obeliske, keegi ei tea täpselt, kuidas neid tehti ja veel enam püsti saadi. Kuigi arheoloogid on üpris kindlad, et obeliskid olid seotud matuse rituaalidega ei ole siiski kindel, et tegemist oli kuningate vm tähtsate isikute hauakividega.

Kõige võimsam obelisk ja kivimass, mida inimesed on kunagi üritanud püstitada on 33 meetri pikkune, kukkus oletatavasti maha kohe esimesel katsel seda püstitada. See oli siis umbes 4. Sajandil. Obelisk kukkus Nefas Macha ´se hauakambrile purustades selle osaliselt. Kukkumisega on seotud taas mitmeid legende, üks neist väidab, et tänu sellel pöördusid etiooplased risti usku, see oli Jumala märk ning purunenud obelisk sümboliseerib kristluse võitu paganluse üle. Kristlusesse pöördumine sai tõesti alguse siit Aksumist, kuningas Ezana müntidel nt on risti märk, mis on üks esimesi maailmas. Kuigi antud religioon jõudis siia mandrile varem, toimus ristiusku pöördumine siiski umbes 4.-5.ndal sajandil.Igal juhul peale antud obeliski kukkumist enam sarnaseid obeliske ei valmistatud ega püstitatud.


Suuruselt teine obelisk purunes millalgi 10nenda ja 16nenda sajandi vahe peal ning aastal 1937 lasi Mussolini isiklikult obeliski tükid Itaaliasse viia kus obelisk parandati ning ta seisis kuni aastani 2005 Roomas Piazza di Porta Capena väljakul. Seetõttu kannab obelisk täna nime Rooma obelisk. Peale mitmeid aastaid läbirääkimisi toodi lõpuks obelisk tagasi ja UNESCO abiga püsitati uuesti aastal 2007, täpselt Etioopia milleeniumi ajaks.


Peale obeliskide on arheoloogid avastanud ka hauakambreid ning linnas on mitmeid kunagiste losside varemeid. Jällegi ei tasu uskuda, et kuninganna Sheeba palee ikkagi siin asus, ajaloolased ei ole seda seni kinnitanud.

Kunginna Sheeba palee. Võib-olla.
Hauakambrites

Sarkofaagid
Linn ise on üpris tavaline, kohati vägagi räämas, aga leidub ka kenasid kohti. Üpris palju on turiste näha, kes endiselt näevad välja nagu kunagised valged mehed kunagi, kes eksootilisse Aafrikasse safarile läksid, beežide särkide ja safari mütsidega sõidavad nad oma renditud maasturite ja giididega ühe vaatamisväärsuse juurest teise, magavad Euroopalikes luksus hotellides ja ilmselt saaksid šhoki kui nad omal jalal mööda tänavat käima peaksid.

Tunduvad väga kihvtid loomad olevat!
Päris või mängu?
 

Turul
Loomaturg. Ei olnud just väga pänev, peasjalikult eeslid ja lambad.
 

Homme siis jälle edasi.

No comments:

Post a Comment