Saturday, September 28, 2013

EWEA



Ilmselt oleks see pidanud olema esimene postitus, aga mis seal ikka. EWEA on siis mind/meid vastuvõttev organisatsioon Ethiopian Women Exporters´ Association. Antud organisatsioon juhendab ja abistab kohalikke naisettevõtjaid. Kuigi tegemist on eksportijate assotsiatsiooniga ei ekspordi kõik sinna kuuluvad ettevõtted. Vähemalt mitte veel, aga nende plaan on edaspidi eksportima hakata. 

EWEA loodi aastal 2000 ja hetkeseisuga on neil 52 liiget, kõik naisettevõtjad; kõige rohkem on nende seas tekstiiliga tegelevad ettevõtteid (sallid, riided, padjapüürid, laudlinad jne), aga on ka ehteid, keraamikat, muidugi kohvi ja muid. Ettevõtjad, kellega ma olen kohtunud on suuresti üpris edukad ning on juba tegutsenud päris kaua, aga on ka äsja alustanuid. On väga väikeseid ettevõtteid aga ka suuri, kus töötab ligi 500 inimest. Osad neist tegelevad peale oma ettevõtte edendamisega ka kogukonna abistamiseg, koolitades maapiirkonnas nt naisi ja andes neile tööd kohvi tootmises või ka abistades nt prostituute või endisi vange neid koolitades ja oma ettevõtes tööd andes. 

EWEA pakub siis ettevõtjatele tuge, et leida vastavad turud, täita igasuguseid bürokraatia leiutisi, et nt eksporti alustada, pakkudes koolitusi ja nõustamist ettevõtte majandamise ja rahalistes küsimustes (laenude saamine jne) ja ka tuge turunduse alal. Paraku on EWEA võimekus väike, kuna neil ei ole piisavalt inimressursse, meie boss Workaferahu teeb pea kõike ise. Büroos töötabki ainult kaks inimest meie boss Workaferahu ja sekretär, kelle tööst ma seni pole aru saanud. Ta on väga tore ja abiks kohvi ja tee toomisel, aga ma ei tea, mida ta päevad läbi teeb, mängib kaarte võib-olla. Ilmselt on siin küsimus ka sellest, et talle ei anta palju ülesandeid, mida teha. Ei tea. Aga igal juhul oleks EWEA-l rohkem inimtööjõudu vaja, kedagi kes näiteks tegeleks turunduse ja kommunikatsiooni poolega ja suudaks ka online poe avada, mida meie tänu erinevatele probleemidele teha ei jõudnud ja ka ei oleks saanud, kuna paljud asjad nt õiguslik pool ja Paypal konto avamine asutusele, et saaks üldse midagi müüja ei ole meie kätes.

EWEA teeb koostööd ka paljude ministeeriumitega ning teiste ühenduste ja assotsiatsioonidega, samuti vähesel määral saavad nad rahastus mujalt. Suurem osa aga tuleb liikmetasudest, mis paraku on väga väike summa ning vähemalt osad, päris rikkad naisettevõtjad võiksid assotsiatsiooni rohkem toetada, sest hetkel on see minimaalne summa, et väikest palka maksta kahele töötajale ja bürood ülal pidada, aga et inimesi juurde võtta ja sedasi ka paremaid teenuseid naisettevõtjatele pakkuda, selleks raha ei jätku. Seega panimegi ette, et nt järgmiste GLENide ülesanne võiks olla finantsplaani koostamine EWEAle, et tagada jätkusuutlikkus ning et rahalisi vahendeid oleks rohkem. Hetkel neil sellist plaani ei ole, mis ilmselt on ka üheks suureks probleemiks. Samuti on puudulik kommunikatsioon assotsiatsiooni ja liikmete vahel, liikmed ilmselt ei teagi kui palju asju Workaferahu teeb, kuna ta ei teavita sellest kedagi. Püüdsime sisse seada uudiskirja, kunagi see toimis, aga siis lakaks olemast. Leidsime ka kohaliku noormehe kes oleks nõus seda tegema, alguses ka ilma tasuta, aga kõik suubus kuidagi kiirelt. Tundus, et Workaferahu, kuigi nõus antud ideega, ei suutnud piisavalt sisendit anda, et uudiskirja teha. Ja ilma sisuta pole midagi teha. Ei tea jällegi milles siin probleem oli. Kahjuks paljud asjad liiguvad Etioopias väga aeglaselt ning sellest tulenevalt pean tunnistama, et minu hinnangul ei olnud meie panus just hiiglama suur. Hindasime EWEA kodulehte ning andsime oma hinnangud restruktureerimiseks, koostasime visiooni online poe jaoks ning saime teada, et tehniliselt on see igati võimalik. Tegime mõningaid muudatusi nende kodulehel, mida saime ise teha ja aitasime assotsiatsiooni jooksvates asjades, mõnede tabelite ja promo materjalide koostamine. Tegin ka väikese videoklipi sellest mida EWEA teeb: https://vimeo.com/75472082




Lisaks tegin fotosid ettevõtjate toodetest ja aitasime Facebooki lehti, kas uuendada või luua ning jällegi asutuse promo materjalide - brošüüride või hinnalipikute koostamisel. Kõik olid väga tänulikud, kuid siiski usun, et oleksime suutnud rohkem teha, kui meie töö oleks olnud rohkem etteplaneeritud, struktureeritud, kui ei oleks pidanud lihtsalt palju ootama teiste järele, et saaks lõpuks midagi ka ära teha. Aga noh, eks see hoopis teistsugune tempo oli ette teada.

Kokkuvõttes oli töö EWEA juures siiski ka tore, saime palju teada kohalike ettevõtete kohta ja just naisettevõtjate kohta, millised on raskused eksportimisel ja ka nt fair trade sertifikaatide hankimisel. Samuti koostöö minu partneri Florianiga oli väga hea, meil polnud mingeid probleeme (loodame, et ka viimased nädalad kulgevad nii) ja meie boss Workaferahu on ülitore ja meeldiv inimene ning väga abivalmis. Käisime ka tal külas ning kohtusime tema abikaasa ja kahe armsa lapsega.

Vasakult meie boss Workaferahu, siis Valeria USAst (ta oli lihtsalt huvitatud ettevõttetest jm Etioopias), minu kolleeg Flo ning siis Workaferahu armasad lapsed ja abikaasa.
Loodan südamest, et EWEA-l ja naisettevõtjatel Etioopias läheb edaspidi veelgi paremini ning et EWEA suudab oma plaanid teoks teha, rohkem rahalisi vahendeid leida ning kasvada ja tulevikus rohkem naisettevõtjaid abistada, kas ettevõtte alustamisel või ekspordi alustamisel. Nende tegevus ning näited edukatest naisettevõtjatest innustavad kindlasti paljusid kohalikke naisi oma ettevõtete alustamisel ning näitab et tüdrukute roll ei pea olema ainult kodus laste juures, vaid on paljugi muid eneseteostusviise.

No comments:

Post a Comment