Thursday, August 8, 2013

Kolmapäev


Mis siis vahepeal toimunud on? Mu partner Florian on nüüd juba kohale jõudnud ning tema tulekuga oleme ka usinamalt tööle hakanud. Töötame EWEA veebilehe kontseptsiooni kallal ning meil on olnud m6ned töökohtumised veebi teemal, millesse on peale kohalike panustanud ka igaaastased vabatahtlikud. Problemaatiline on ainult, kuidas kahe põhikohaga töötaja juures saaks sotsiaalmeediat, veebilehte, uudiskirja regulaarselt toimima saada. Tööj6ust jääb väheks. 
Kolisin oma hostelist välja ja oleme viimese nädala elanud Flo sõprade juures, kolm kohalikku noormeest. Neil on kodus ka vahva koer, Hari. Ja tal või kuskilt mujalt oleme saanud endale kirbud. Jee. Kuidagi peab nüüd üritama neist lahti saada. Aga koer on nunnu, vähem kui poole aastane ja hüppab ja närib kogu aeg.


Ja poistel on uhked autod. Vot. Mis veel. Eile kolisime l6puks uude kohta, kus mul on oma tuba ja puha.


Eelmine nädal oleme palju mööda linna ringi käinud, külastasime Addis Abeba ülikooli, kohalikku parki (mis kahjuks ei kujutanud endast midagi põnevat), muuseume, käsime ka ühel näituse avamisel jne. Samuti oleme kohtunud uute inimestega, suur osa välismaalastest on siin sakslased, peaks olema ka palju ameeriklasi (aga ma pole neid veel kohanud) ja jaapanlasi. Kohtusime ka ühe india paariga, kes töötavad Ericssoni heaks jne. Välismaalaste kogukond tundub olevat üpris suur. Seega on ka väljakujunenud „forengi ehk välismaalaste“ kohad versus kohalikud kohad. M6ned t2navavaated:









Ja kui teil on plaanis mulle külla tulla, siis m6ned näpunäited.Üldiselt ringi liikudes tuleb arvestada mõnede asjadega. Sa kui valge inimene oled enamasti tähelepanu all. Tänavatel on kerjuseid, naisi sülelastega, vanamehi, lapsi, see v6ib kohati olla natuke masendav. Miks saada lapsi, kui sa elda tänaval. Ma kardan, et asi on selles, et nende haridustase v6i seksuaalkasvatus ei ole paraku suur st on olematu. Leidub ka taskuvargaid, eriti osades piirkondades. Lapsed on selles osas kõige ohtlikumad, sest nad on väga osavad taskuvargad. Paraku lihtsalt fakt, et sa oled valge tähendab, et sa oled rikas. See kehtib igal pool, kui soovid taksot saada on parem kui sul on kohalik sõber, kes enne taksojuhiga läbi räägib ja hinna kokku lepib ja sa redutad kuskil taamal et su valget nägu näha ei ole, sama kehtib korteri läbirääkimistel jms. Sest nii kui valget nägu nähakse tõuseb hind ja siis ei ole enam läbirääkimistel ruumi. Samuti, inimesed pöörduvad sinu poole ja pakuvad abi või lihtsalt „kleepuvad külge“. Aga nagu üks kohalik sõber ütles, ära usalda inimesi, kes ise sinu juurde tulevad. Tavaliselt on neil mõni tagamõte. 

Teisalt, ma ei tahaks maalida asjadest valet pilti, Addis on suures osas väga turvaline, täpselt nii nagu ka Tallinnas on taskuvargaid on ka siin, ja nii nagu ka meil on kohti, kus ei tasuks pimedas üksinda jalutada on ka siin.  Ja inimesed on üldiselt sõbralikud ja abivalmid ja väga väga s6bralikud. Olen siin palju toredaid inimesi kohanud.

Mida veel võiks teada. Kasulik on õppida natuke kohalikku keelt. Kasulik on kaasas kanda wc paberit. Seda ei ole reeglina üheski wc-s. samuti seepi võiks kaasa kanda. Eriti peps ei tohiks wc koha pealt ka olla :)
 
Käekott võiks mahutada alati ka vihmavarju ja paari puhtaid jalanõusid, kuigi jalanõusid saab ka tänavatel puhastada. Pea igal pool leidub mõni poiss kes pakub 2 birri eest jalanõude puhastamist.See kulub siinse vihamse ja porise ilmaga ära.

Aga üldiselt on Addis ilmselt üks kõige vähem ekstreemseimaid Aafrika linnu st sa võid süüa nii pizzat kui ka hamburgerit, minna Spa-sse ja golfi klubisse. Need on kindlasti kallimad lõbud aga võimalik endale lubada kui tahad. Jah, Euroopa pealinnas loomakarjatamist peateedel ei kohta:


Aga siiski nagu jutust aru saan, on siin väga paljud luksused, mida paljudest kohtades pole, elektrist, soojast veest, pizza ja internetini.

Mis siis veel? Saime endale peaaegu ka motika, millega mööda linna ringi sõita, aga peale esimest sõitu otsustasime, et vast pole vihmahooaeg just kõige etem motikaga ringi kimamiseks. Pluss kohalik liiklus vajaks ka natuke harjumist. Liiklus on väga hektiline ja igaüks pressib läbi kust saab, ei ole kindlaid reegleid (vähemalt ma pole mõistnud) ala parema käe reegel, kindlat ridade arvu jms. Eile nägin esimest valgusfoori, mis töötas, see oli suur uudis :)

Eelmine reede saime töölt vabaks ja pidime minema Wrenchisse (u 150 km Addis Abebast). Meie esimene tripp linnast välja. Üks sõber teeb seal mingit projekti koolilastega ning saime võimaluse kaasa minna. Vihma sadas hommikust alates, sadas ja sadas ja sadas. 

Pildid vihmasest sõidust.


 Need on eriti lahedad taksod
Kui olime läbinud üle 100 km selgus, et vihma tõttu ei ole viimane teejupp läbitav. Proovisime küll  kuid mudane tee ei lasknud meid enam läbi ja seega jäigi meil lõppude lõpuks Wrenchisse minemata. Sellest on kahju, piltide ja kirjelduste järgi peaks olema väga ilus linn. 

Tee oli aga sellegi poolest ilus, vihmane aga kena.






No comments:

Post a Comment