Legend räägib, et
Kaffa külas elas kord üks väike poiss Kaldi, kes karjatas kitsesid. Kord läks
Kaldi nendega teele ning seikles metsas õhtuni. Siis hakkas kitsesid kokku
ajama ning märkas, et üks on kadunud. Ta luges veel kord üle, kuid tulemus oli
sama. Ta läks sügavale metsa kitse otsima ning leidis lõpuks kitse, kes
kummalisel kombel üles alla hüppas ja tantsis. Kits oli söönud ühe puu küljest
punaseid marju. Teised kitsed järgisid eksinud kitse eeskuju ning hakkasid
samuti tantsima. Poiss arvas, et need marjad peavad olema maagilised. Ta võttis
ja maitses ühte ning tundis kuidas jõud ja erksus temasse voolas. Tal tekkis
tuju tantsida. Ta korjas imelisi marju ning viis külas asuva preestri juurde.
Preester aga ei uskunud teda ning poiss lahkus. Üks munkadest, aga proovis
punast marja ning tundis kuidas jõud ja erksus temasse voolas. Õhtul oli pikk
tseremoonia plaanis, kus tavaliselt oli munkadel raske üleval püsida. Seekord
olid aga kõik särasilmsed ja erksad. Preester uuris milles asi. Mungad olid
söönud punaseid marju. Preester leidis, et need on saatanast ja põletas ära.
Marjade põletamisel aga tekkis väga tugev ja meeldiv aroom. Kaffa külast leitud
punaseid marju hakati hiljem nimetama kohviks.
See on muidugi üks
paljudest lugudest sellest, kuidas kohvi (bonna
tähendab pruun) avastati. Algset kasutati kohviube pigem ravi
eesmärkidel. Kuigi kohvioad avastati Etioopias
u 300 ad siis Etioopias hakati kohvi jooma alles 19.sajandil. Väga pikka aega
peeti seda islamiusuliste joogiks (araabia maades levis kohvi joomine juba
11.sajandil, kohvi röstimine 13.sajandil) ning see oli Etioopia ortodoksse
kiriku poolt keelatud. Täna on kohvi joomine väga populaarne ning ligi poole
Etioopia kohvitoodangust tarbitakse kodumaal. Ligi pool kohvi ekspordist läheb
Saksamaale ja Jaapanisse. Kahjuks on üheks suureks probleemiks metsade
hävimine. Kunagi moodustasid metsad 35% maast, nüüd tänu raidele ja
populatsiooni kasvule on metsadega kaetud ala taandunud 11%.
Kohvi kasvatatakse
mitmel erineval viisil:
- Metsa kohvi: puudub farmerite poolne vahele segamine, kohvipuud kasvavad nii nagu kasvavad ja neilt korjatakse vilju.
- Pool-metsa kohvi: farmerid harvendavad metsas ning osalevad aktiivsemalt kohvi kasvatamises.
- Aia kohvi: kohvitaimi kasvatatakse oma aias. See on kõige enam levinud, ka produktiivsem kui eelnimetatud viisid.
- Istanduse kohvi: hetkel kasutatakse kohviistandusi vähem aga nende arvukus kasvab.
Oktoobrikuus
korjatakse kohvimarjad, siis kuivatatakse marjad päikese käes. Seejärel viiakse
pesemiskohtadesse, kus marjade viljaliha eemaldatakse ja järele jäänud kohvioad
kuivatatakse taas päikese käes. Viimasena röstitakse.
Kohvijoomisega
seostub kohvitseremoonia, aga sellest hiljem. Üldiselt on kohvi tegemine naiste
töö, kui tüdruk saab kümne aastaseks siis talle õpetatakse, kuidas kohvi teha
ja serveerida.
Väga põnev! Mõnusat kohvitamist!
ReplyDeleteOi, kohvi olen ma siin väga palju joonud. Ja head kohvi. Aga olen pidanud ära õppima fraasi "yalle sukker" ehk ilma suhkruta kuna nad panevad espresso suuruse tassi sisse umbes viis lusikatäit suhkrut :)
ReplyDelete